Zilele acestea, personalul de îngrijire din SPAS/DAS trebuie să meargă la domiciliul persoanelor care au nevoie îngrijire pentru a le oferi suport.

Problema apare atunci când  împreună cu persoana care are nevoie de îngrijire gospodăresc persoane care sunt deja confirmate Covid-19 dar care sunt asimptomatice.

Asta pentru că potrivit ultimelor decizii persoanele care sunt infectate cu SARS-Cov-19 și sunt asimptomatice pot să rămână acasă.

Este cert că personalul de îngrijire la domiciliu nu trebuie să meargă într-o locuință în care sunt persoane confirmate COVID – 19.

Recomandările pentru gestionarea acestei situații:

    1. Dacă sunt persoane infectate SARS-Cov-19 în locuința persoanei care are nevoie de îngrijire, atunci aceste persoane trebuie transferate în altă locație;
    2. Trebuie dezinfectată locuința persoanei care are nevoie de îngrijire;

A fost vehiculată ideea că atunci când personalul de îngrijire are echipamentul adecvat poate să meargă la domiciliul persoanelor dependente chiar și atunci când în locuință sunt persoane infectate. Acest lucru este exclus. Indiferent de echipamentul pus la dispoziție, personalul de îngrijire este în riscul de a se infecta și de a purta virusul.

A nu se confunda personalul medical și spațiul unităților medicale cu personalul de îngrijire și îngrijirea la domiciliu. Contextele de lucru, competențele în utilizarea echipamentelor și echipamentele disponibile nu sunt similare.

Consiliile locale sunt responsabile de această decizie și este absolut necesar să susțină serviciie publice de asistență socială. Îngrijirea la domiciliu este reglementată prin standarde de calitate, dar în aceste zile este necesar un protocol nou care să fie în acord cu Ordonanțele Militare publicate. Aceste protocol poate să fie aprobat la nivel local.