CFCECAS continuă să solicite alocarea de resurse financiare către Direcțiile/Serviciile Publice de Asistență Socială din comunitate pentru asistența persoanelor vulnerabile, dar și echipamente de protecție pentru personalul care este în prima linie în comunitate.
Zilele acestea vorbim despre situația din spitale și situația economică. ȘI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VORBIM DESPRE ASTA.
Dar nu vorbim despre criza socială din comunități.
De altfel, persoanele care ajung la spitale vin de fapt din comunitate. Ceea ce arată riscurile care sunt prezente în comunități în acest moment.
În această perioadă a crescut numărul populației care are nevoie de consiliere și suport și s-au diversificat vulnerabilitățile.
Toată această situație:
- A făcut ca oamenii săraci să devină și mai săraci, iar cei care aveau venituri care le asigurau subzistența, să cadă sub pragul sărăciei;
Eurostat publica un procent de 23,6 % din populația României care trăia în sărăcie, în 2018.
La acest procent se vor adaugă:
- persoanele cărora le-au încetat contractele de muncă în această perioadă;
- dar și persoanele care au venit din străinătate, pentru că acolo au fost închise companiile; aceste persoane erau cele care susțineau familia, dar acum nu numai că nu pot să își mai sprijine familia, dar au și ei nevoie de suport;
În această perioadă au crescut solicitările către Direcțiile/Serviciile Publice de Asistență Socială din comunitate pentru ajutor financiar și pentru hrană.
Avem comunitățile sărace, izolate, în care trăiesc persoane de etnie roma. Ei trăiau din activități de muncă ocazională/sezonieră, iar starea de urgență îi lasă fără mijloace de subzistență.
- A crescut nevoia de asistență a persoanelor vârstnice și s-a dublat sau s-a triplat numărul persoanelor care trebuie să fie asistate de către Direcțiile/Serviciile Publice de Asistență Socială din comunitate;
- Pe de o partea, în baza ordinelor militare, a crescut dependența persoanelor vârstnice de suport extern;
- Pe de altă parte, erau persoane peste 65 de ani în grija unui membru al familiei care acum nu se mai poate deplasa din cauza restricțiilor. Astfel, și aceste persoane intră în grija Direcțiilor/Serviciilor Publice de Asistență Socială;
- A crescut nevoia de consiliere și suport emoțional;
Nevoia de consiliere și suport emoțional a crescut nu doar pentru persoanele vârstnice, dar și pentru persoanele cu dizabilități sau persoanele care sunt izolate. Izolarea afectează sănătatea mentală. Nu toate persoanele dispun de tehnologie pentru a rămâne în contact cu familia sau cu rețeaua de suport.
- Au crescut prețurile pentru unele alimente de bază, iar puterea de cumparare a scăzut;
Aproape 40% dintre copiii României trăiau în sărăcie, deja, iar acest procent va continua să crească.
Ca urmare, vom avea efecte negative de lungă durată asupra economiei (pentru că vom avea o populație adultă fragilă și fără capacitate să contribuie la o activitate de muncă digitalizată și tehnologizată).
- A crescut numărul persoanelor izolate la domiciliu;
Ele sunt tot în grija Direcțiilor/Serviciilor Publice de Asistență Socială.
- A crescut numărul persoanelor care au probleme medicale și sunt la domiciliu;
Nu avem o statistică încă, dar persoanele care erau internate și care nu aveau urgențe, au fost trimise acasă cu scheme de tratament. De asemenea, persoanele care au nevoie de suport medical și nu au medici de familie trebuie susținute în această perioadă.
- A crescut numărul victimelor violenței domestice;
Femeile și copiii victime ale violenței în familie sunt în aceste zile izolați împreună cu agresorii. Izolarea este un factor de risc pentru victime.
8. A crescut nevoia de suport pentru familiile monoparentale;
Mulți părinți singuri au nevoie de suport în această perioadă. O parte dintre ei și-au pierdut locul de muncă în această perioadă sau le-au fost suspendate contractele de muncă (ex. concediu fără plată).
9. A crescut nevoia de suport a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor care îngrijesc copiii cu dizabilități;
În această perioadă persoanele care îngrijesc copiii cu dizabilități au nevoie de suport suplimentar pentru că au pierdut sprijinul rețelelor de suport.
****
Avem o nouă situație care ia amploare în fiecare zi: aceea a numărului mare de decese în comunitate. Familiile afectate au nevoie de suport complex: copiii și adulții au nevoie nu doar de suport financiar și material, dar și de suport emoțional.
Comments are closed