Acest material este publicat la data de 23 martie 2020 în baza deciziilor publicate de către Ministerul de Interne prin cele două ordonanțe militare.
Unde suntem?
Serviciile sociale din România sunt considerate esențiale, prin urmare toată populația are dreptul să beneficieze de suportul asistenților sociali!
Rămâne nevoia de:
- recalibrare a resurselor și reorganizare a activităților pentru a fi adaptate la tehnologia informatică și de comunicații;
- reorganizarea activității de teren pentru limitarea acesteia la urgențe și derularea în condiții de siguranță; fără echiapament de protecție (mască, mănuși și combinezon – unde este cazul) nu se poate face teren;
- încă se fac eforturi pentru echiparea cu echipament de protecție a echipelor de teren;
- sunt dezvoltate, din mers, servicii de suport pentru oamenii din comunitate și din centre rezidențiale;
Digitalizarea serviciilor sociale
Începând de astăzi, asistenții sociali trec la evaluare, intervenție și monitorizare prin tehnologie informatică și de comunicații (telefon și internet). Doar pentru situațiile care nu pot fi realizate prin această formă se mai face teren.
Deplasarea în teren
Deplasarea în teren a asistenților sociali se mai face doar dacă nu este posibil să fie derulată activitatea prin tehnologie informatică și de comunicații pentru:
- urgențele sociale (violență domestică, persoane vârstnice singure cu care nu se poate intra în contact, etc);
- suportul persoanelor izolate sau aflate în carantină și doar pentru acele activități care nu se pot face prin tehnologie informatică și de comunicații;
În cazul în care se face teren, echiparea cu echipamente de protecție și capacitatea de respectare a prevenirii transmiterii noului #coronavirus este obligatorie.
În acest moment nu toate echipele de teren au echipament. Există o obligație pentru echipare, iar fără echipamente nu aveți voie să faceți teren. Masca și mănușile sunt obligatorii pentru deplasare pe teren sau activitate face-to-face, iar combinezonul este obligatoriu atunci când intrați în contact cu persoane suspecte de infectarea cu noul coronavirus.
Aceasta nu este o recomandare, este obligație.
Activitatea la sediile DAS /SPAS
Aspecte importante:
- Activitatea în centrele de zi de orice tip a fost suspendată, iar echipele trebuie să fie transferate pe asistență prin tehnologie informatică și de comunicații. În acest sens sunt modificate protocoalele de evaluare și formele de funizare a suportului; acestea trebuie adaptate noilor măsuri de prevenire a transmiterii noului virus;
- În cazul în care sunt persoane care au mare nevoie să se prezinte la sediul serviciilor sociale, acest lucru se poate face doar cu programare și cu condiția ca o singură persoană care solicită suport să fie în cameră împreună cu asistentul social. Și în acest caz asistentul social trebuie să fie protejat cu echipamentul de bază de protecție (mască și mănuși);
Asistență în centrele rezidențiale
În acest caz, activitatea asistenților sociali, a șefilor de servicii, a personalului de specialitate și îngrijire continuă.
În această perioadă, centrele rezidențiale trebuie să fie izolate, fără intrări și ieșiri de persoane care să beneficieze de cazare. Și personalul trebuie să respecte toate regulile la intrarea în centru (schimbarea completă a hainelor, igiena mâinilor, etc) și să mențină distanța în activitățile din centru.
Trebuie să fie introduse noile reguli privind spațiul social dintre persoanele rezidente, precum și noile reguli de igienă.
Decretul militar din data de 21 martie 2020 prevede că adunarea a mai mult de 3 persoane nu mai este permisă. Centrele rezidențiale trebuie să includă această măsură în activitatea derulată.
CE SERVICII NOI AU APĂRUT CA URMARE A COVID – 19?
Toate serviciile sociale și-au schimbat modalitatea de evaluare, intervenție și monitorizare.
La data publicării acestui îndrumar sunt trei tipuri de suport generat de COVID-19:
- asistența persoanelor izolate la domiciliu ca urmare a suspiciunii/infectării cu noul COVID-10;
- asistența persoanelor care se află în carantină;
- asistența tuturor persoanelor singure de peste 65 la domiciliu;
(Foto: https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=t3h8Ctatc0Q&feature=emb_logo)
Comments are closed