Cursuri și sesiuni de pregătire

Echipa CFCECAS a organizat cursuri de pregătire pentru asistenții sociali care lucrează în Unitățile de Primiri Urgențe și Compartimentele de Primiri Urgențe. Cursurile au fost organizate împreună cu  Deăartamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne.

CFCECAS urmează să anunța următoarele cursuri pe care le va organiza.

Cursuri și sesiuni de formare organizate 

   • Târgu Mureș, 14-16 iunie 2018;
   • Târgu Mureș, 17-19 septembrie 2018;
   • Târgu Mureș 10-12 octombrie 2018;
   • București, 5 decembrie 2017;

Grupuri de lucru

Grupuri de lucru organizate de către CFCECAS

    • Târgu Mureș, 10-12 martie 2017;
    • Târgu Mureș, 30 septembrie – 2 octombrie 2016;
    • Târgu Mureș, 7-9 octombrie 2016;

Proceduri de lucru 

Pentru informații despre procedurile de lucru, instrumente și alte materiale relevante, vă rugăm să accesați ACEST LINK


Conferințe

Asistenții sociali au avut posibilitatea să participe la o serie de conferințe organizate în domeniul intervențiilor de urgență. Conferințele cu participarea activă a asistenților:

    • Conferința Națională de Medicină de Urgență și Salvări în Situații Speciale 2018, Contribuția asistenților sociali la succesul intervenției in cazul dezastrelor naturale, (Ana Rădulescu, Adriana Sălcianu, Mădălina Manea, Florica Hanga, Chiorean Camelia, Felicia Botoș, Camelia Tirmoi);
    • Seminarul anual : „4th Annual Disaster Risk Management Knowledge Centre (DRMKC): Acting today, preventing tomorrow”, 2019, București.

Exerciții de simulare

Asistenții sociali din cadrul UPU/CPU, precum și asistenți sociali voluntari au participat la o serie de exerciții de simulare.

   • Exercițiul național “Seism 2018 & Modex România 2018 / Raport
   • “VIGOROUS WARRIOR 2019” / Raport 

Cooperarea dintre echipa ASproAS/CFCECAS și echipa Centrul de Excelență pentru Medicină Militară al NATO a început în 2017 și s-a desfășurat în cadrul larg al cooperării cu DSU. Pe parcursul celor doi ani echipa ASproAS/CFCECAS a participat la patru întâlniri de lucru cu echipa Centrului de Excelență NATO: București, Sibiu, Cluj, Munich (Germania). În cadrul “VIGOROUS WARRIOR 2019”, echipa ASproAS/CFCECAS a realizat activități de pregătire și derulare a misiunilor specifice intervenție asistenților sociali în taberele pentru sinistrați, amplasamente aflate în zonele de război.   

Pentru pregătirea exercițiului de simulare, echipa ASproAS/CFCECAS a participat la patru întâlniri de lucru cu echipa Centrului de Excelență NATO, în: București, Sibiu, Cluj, Munich (Germania). În cadrul exercițiului “VIGOROUS WARRIOR 2019”, așa cum a fost agreat în perioada de pregătire, echipa ASproAS/CFCECAS a elaborat și implementat un număr de 32 de misiuni și a contribuit la alte 7 misiuni derulate în tabăra pentru sinistrați de la Cincu.


Rapoarte

Raport național privind intervenția asistenților sociali angajați în Unitățile de Primiri Urgențe și Compartimentele de Primiri Urgențe, 2018


Despre asistentul social în UPU/CPU

Introducerea asistentului social în echipa de intervenție a unităților de primiri urgențe a fost realizată pentru prima dată la Târgu Mureș de către Dr. Raed Arafat.

În 2016, Dr. Raed Arafat, în calitate de Secretar de Stat al Departamentului pentru Situații de Urgență a semnat un Memorandum de colaborare (nr. 2872 din 17.08.2016) cu ASproAS (Asociația Asistenților Sociali din România), prin Ana Rădulescu – Director General și CFCECAS (Centrul de Formare și Evaluare în Asistență Socială), prin Herbert Paulischin- Președinte, pentru dezvoltarea procedurilor de lucru și pregătirea asistenților sociali din UPU/CPU. 

Procedurile au fost elaborate în urma unui studiu și a unor ateliere de lucru la care au participat asistenții sociali din UPU/CPU. În data de 17-18 aprilie 2018 procedurile au fost aprobate si trimise spre implementare catre UPU/CPU. CFCECAS a organizat și continuă să organizeze sesiuni de pregătire a asistenților sociali. 

Primul raport privind activitatea asistenților sociali a fost elaborat și este disponibil.