Raport privind reflectarea responsivității în politicile sociale care vizează sănătatea mentală

Uncategorized

Tema principală a analizei este responsivitatea politicilor din România cu privire la sănătatea mintală și incluziunea socială. 

Analiza se concentrează asupra modului în care aceste politici abordează și implică utilizatorii de servicii, precum și modul în care ele sunt integrate în contextul politic și social mai larg. 

Documentele incluse în analiza: 

  • Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027, din 30 martie 2022.

  • Strategia naţională pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020 a fost adoptată de Guvernul României în raportat la Planul European de Acțiune în Sănătate Mintală 2013-2020 și Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002. 

  • Policy Brief Sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților din România – Autori: Mihai Copăceanu, Psiholog, doctor în medicină, Irina Costache, Psiholog, doctor în studii de gen, UNICEF, Septembrie 2022.

În cadrul analizei este vizat gradul de claritate, participare, transparență și resurse alocate pentru a sprijini participarea cetățenilor în procesul de elaborare și implementare a acestor politici, cu accent pe responsivitatea față de nevoile și perspectivele persoanelor care beneficiază de servicii.

În cadrul analizei au fost identificate următoarele: 

  • nu există structuri specifice pentru participarea persoanelor care beneficiază de servicii;

  • nu sunt rute clare prin care este susținută implica persoanelor care beneficiază de servicii în procesul de luare a deciziilor;

  • nu există cerințe de transparență sau raportare legate de feedback-ul persoanelor care beneficiază de servicii;

  • nu sunt alocate resurse pentru sprijinirea participării persoanelor care beneficiază de servicii;

  • nu există informații despre reacțiile grupurilor sau evaluări oficiale ale politicilor.

 

Această sinteză evidențiază că, deși există politici legate de sănătatea mintală a copiilor și tinerilor, ele nu conțin măsuri sau structuri clare pentru a implica persoanelor care beneficiază de servicii în procesul decizional sau pentru a le oferi sprijin în participare. 

De asemenea, nu există cerințe pentru transparență sau raportare legate de feedback-ul persoanelor care beneficiază de servicii. 

Este important să se urmărească dacă aceste lacune pot afecta eficacitatea politicii în îmbunătățirea sănătății mintale a copiilor și adolescenților.


Acest material a fost dezvoltat în cadrul proiectului RESPONSIVE – Creșterea responsivității serviciilor sociale din Europa la vocea cetățenilor.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și o piniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Tags:

Comments are closed