Analiza furnizează informații despre mai multe surse și lucrări de cercetare legate de serviciile sociale și tinerii aflați în situații de risc în România, cu accent pe responsivitatea serviciilor sociale.
Aceste lucrări evidențiază că sistemul de protecție a copilului din România este adesea considerat inerțial, cu o prioritate pusă pe aspectele organizaționale în detrimentul beneficiilor pentru tinerii care părăsesc sistemul. Responsivitatea și participarea sunt deficiente în acest context, iar informațiile disponibile în instituții sunt fragmentare.
În general, literatura identificată și analizată nu abordează explicit responsivitatea sau participarea în serviciile sociale pentru tineri.
În cazul tinerilor din serviciile de probațiune se subliniază importanța responsivității în intervențiile pentru reducerea riscului de recidivă. Principiul responsabilității speciale sugerează adaptarea intervențiilor la caracteristicile individuale ale persoanelor condamnate. Cu toate acestea nu sunt incluse modalități specifice adaptate tinerilor.
În unele lucrări se afirmă că participarea în asistența socială reprezintă un proces de amplificare a puterii personale, interpersonale sau politice pentru îmbunătățirea situației individuale sau comunitare, evidențiind importanța participării în procesele de asistență socială, dar nu se oferă referințe directe la responsivitate sau participare în serviciile sociale pentru tinerii aflați în situații de risc.
Responsivitatea în serviciile sociale pentru tineri reprezintă un aspect crucial și adesea deficitar în sistemul de protecție a copilului din România. Aceasta se referă la capacitatea sistemului de a răspunde eficient și adaptat la nevoile individuale ale tinerilor, ținând cont de caracteristicile lor personale, experiențele de viață și circumstanțele specifice, dar și la capacitatea serviciilor sociale de a se schimba ca urmare a feedbackului și a propunerilor primite de la tineri.
Responsivitatea implică o abordare personalizată și adaptabilă, care să asigure că serviciile sociale oferite sunt cu adevărat benefice și relevante pentru tinerii care sunt în relație cu diverse tipuri de servicii sociale.
În concluzie, responsivitatea reprezintă un principiu esențial în furnizarea serviciilor sociale pentru tinerii aflați în situații de risc, care ar trebui promovat și dezvoltat pentru a asigura o asistență socială mai eficientă și mai relevantă pentru nevoile individuale ale acestora.
Acest material a fost dezvoltat în cadrul proiectului RESPONSIVE – Creșterea responsivității serviciilor sociale din Europa la vocea cetățenilor.
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și o piniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.