Raport privind reflectarea responsivității în literatura de specialitate care vizează serviciile sociale pentru persoanele cu dizabilități

Analiza privind responsivitatea în lucrările de specialitate din România dezvăluie o tendință predominantă de a se pune accentul pe aspectele sociale și de integrare ale persoanelor cu dizabilități și asistența socială. Cu toate acestea, lucrările de specialitate nu abordează în detaliu termenii “responsivitate” și “participare” în cadrul lucrărilor care abordează serviciilor sociale destinate acestor persoane.

Analiza literaturii de specialitate relevă următoarele constatări:

În concluzie, majoritatea lucrărilor de specialitate se concentrează pe aspectele legate de situația persoanelor cu dizabilități și asistența socială, dar nu oferă detalii ample sau exemple practice cu privire la modul în care termenii “responsivitate” și “participare” sunt implementați în cadrul serviciilor sociale pentru această categorie de persoane.

Această constatare subliniază nevoia de a dezvolta în continuare lucrări de cercetare și analiză care să se concentreze mai profund asupra modului în care responsivitatea și participarea pot fi aplicate și integrate în practica asistenței sociale. O astfel de abordare ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea calității serviciilor oferite persoanelor cu dizabilități în România și la adaptarea acestor servicii la nevoile și cerințele individuale ale acestor beneficiari.


Acest material a fost dezvoltat în cadrul proiectului RESPONSIVE – Creșterea responsivității serviciilor sociale din Europa la vocea cetățenilor.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și o piniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.