Raport privind reflectarea responsivității în legislația care vizează serviciile sociale pentru tineri

Analiza din perspectiva responsivității legilor și standardelor privind tinerii și serviciile sociale din România s-a concentrat pe evaluarea modului în care aceste documente abordează capacitatea serviciilor sociale de a răspunde la nevoile și feedback-ul tinerilor. 

Aceasta include:

  • Verificarea dacă legile și standardele prevăd mecanisme și structuri pentru implicarea tinerilor în procesul decizional privind serviciile sociale.

  • Examinarea dacă există prevederi pentru co-decizie cu tinerii în ceea ce privește modificările în servicii sau alte aspecte relevante ale acestora.

  • Evaluarea dacă există obligații de raportare sau transparență pentru a evidenția modul în care feedback-ul tinerilor este luat în considerare și utilizat pentru îmbunătățirea serviciilor.

  • Investigarea dacă sunt alocate resurse financiare sau alte facilități pentru a susține participarea tinerilor în procesul de furnizare a serviciilor sociale.

Una dintre ideile principale ale analizei din perspectiva responsivității este că, în general, legile și standardele privind tinerii și serviciile sociale din România nu acordă o atenție adecvată sau nu prevăd în mod clar mecanisme și structuri care să promoveze participarea activă a utilizatorilor în procesul decizional privind serviciile sociale. 

Mai specific:

  • Lipsesc prevederi clare pentru co-decizia tinerilor cu privire la modificările aduse serviciilor sociale sau alte aspecte semnificative ale acestora.

  • Nu există mandate clare pentru raportarea sau transparența modului în care feedback-ul tinerilor este luat în considerare și utilizat pentru a îmbunătăți serviciile.

  • Nu sunt alocate resurse financiare sau alte facilități pentru a susține participarea activă a tinerilor în procesul de furnizare a serviciilor sociale.

Astfel, analiza evidențiază faptul că există o nevoie de a dezvolta și de a implementa mai multe mecanisme și politici care să promoveze implicarea tinerilor în procesele legate de serviciile sociale și să îmbunătățească responsivitatea acestor servicii la nevoile și feedback-ul tinerilor:

  • Legile și standardele relevante, deși abordează drepturile tinerilor, nu acordă atenție capacității de răspuns a serviciilor sociale în sensul modificării serviciilor și luării în comun a deciziilor cu tinerii.

  • Nu există mecanisme obligatorii de raportare sau transparență privind utilizarea feedback-ului tinerilor în prestarea serviciilor sociale.

  • Nu sunt prevăzute resurse financiare alocate pentru susținerea participării utilizatorilor, cum ar fi compensații pentru timpul acordat de aceștia sau formarea personalului în domeniul participării.

În concluzie, din perspectiva responsivității, legile și standardele privind tinerii și serviciile sociale din România nu au prevăzut în mod specific mecanisme sau resurse pentru a asigura o abordare activă a serviciilor sociale în ceea ce privește modificările în servicii și co-deciziile împreună cu tinerii. 


Acest material a fost dezvoltat în cadrul proiectului RESPONSIVE – Creșterea responsivității serviciilor sociale din Europa la vocea cetățenilor.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și o piniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.