PROIECT: Courage  REborn – creAtive writing TOols for young  tRauma Survivors

Cod proiect:  (2022-2-RO01-KA220-YOU-000100459)

Rezumatul proiectului

Acest parteneriat de cooperare a fost stabilit cu scopul de a:

  1. a crea un set de instrumente care va dezvolta reziliența și va ajuta la depășirea experiențelor traumatice;

  2. să cultive creativitatea în mințile tinere, despre care se crede că este crucială pentru viitorul Europei;

  3. Bazat pe beneficiile cunoscute ale scrierii creative: reglarea activității creierului, dezvoltare capacitate cognitivă și memorie, controlul stresului, atingerea obiectivelor și creșterea fericirii, depășirea durerii cronice, stimularea sistemului imunitar, depresia și alte beneficii.


Obiective

O1. Schimb de cunoștințe între lucrătorii de tineret din sectorul educației non-formale și informale în domeniul scrierii creative pentru tinerii supraviețuitori ai traumei.

O2. Sprijinirea dezvoltării de instrumente de scriere creativă pentru depășirea traumei și crearea rezilienței în fața crizei, cu un accent special pe grupurile dezavantajate, în special tinerii refugiați de război.

O3. Sprijinirea accesului sporit la cunoștințe prin dezvoltarea și diseminarea de materiale și evenimente de sensibilizare și stabilirea de legături durabile între organizații.


Activitățile principale ale proiectului:

  • Vizită de studiu de 3 zile în România;

  • Vizită de studiu de 3 zile în Polonia;

  • Curs de formare în Spania (8 zile) despre managementul emoțional prin scriere creativă adresat în principal lucrătorilor de tineret.

  • Dezvoltarea unei cărți interactive CREATORS pentru a stimula scrierea creativă pentru lucrul cu tinerii supraviețuitori ai traumei, carte ce va fi testată în timpul atelierelor CREATORS.

  • Implementarea Strategiei de diseminare care conține evenimente /conferințe în România, Spania și Polonia, ateliere interne și procese de consultare pentru a crește sfera de aplicare a proiectului.


Rezultate

Lucrătorii de tineret vor obține mai multe instrumente pentru a lucra cu tinerii supraviețuitori ai traumei, centrate pe cele 3 domenii ale scrierii creative: identitate, creativitate și management emoțional. Ei vor obține informații practice despre cum să folosească aceste instrumente, cum să le transfere cel mai bine altor lucrători de tineret și tineri supraviețuitori ai traumei. Partenerii și societatea vor fi mai bine pregătiți pentru crize multiple.


Impact

Lucrătorii de tineret care vor participa la activitățile din cadrul proiectului vor dobândi cunoștințe și abilități în scrierea creativă (identitate, creativitate și management emoțional), își vor îmbunătății competențele lingvistice,  vor crea noi contacte, vor învața cum să aplice instrumentele dobândite în practică, vor deveni ambasadori ai proiectului, se vor forma și își vor dezvolta motivația pentru a lucra în continuare cu grupuri sociale care se află în situații de risc sau excluziune.

Organizațiile care participă la ateliere vor primii informații, exemple practice și materiale gratuite, vor exersa instrumentele dobândite în timpul atelierelor și învăța cum să promoveze scrierea creativă pentru transformarea traumei personale în rândul tinerilor dezavantajați.

Tinerii supraviețuitori ai traumei pot explora aplicații pentru scriere creativă, își pot crea sau re-crea identitatea, își pot gestiona emoțiile și rezolva probleme folosind instrumente dobândite și vor fi mai bine echipați pentru a face față situațiilor dificile.

Organizațiile participante, inclusiv CFCECAS, PASOS și LAJA, își vor îmbunătății capacitatea de a gestiona experiențele traumatice ale tinerilor care beneficiază de  servicii, vor dobândii cunoștințe despre colaborarea internațională, își vor dezvolta abilitățile de management al proiectelor. În plus, vor învăța cum să creeze rezultate mai bune ale proiectelor digitale.