Campanie pentru creșterea capacității de combatere a violenței domestice și de asistență a victimelor

#ActiuniPentruSchimbare_ViolentaDomestica 

Legislația nu este suficientă. Avem nevoie de mai mult! 

01-25 noiembrie 2019

 


Ana Maria Ciobanu, Reporter DoR și Școala9

www.scoala9.ro , www.dor.ro

Educarea copiilor în spiritul egalității de gen și respectării drepturilor omului pentru a construi o societate cu zero toleranță la violență domestică

România a făcut progrese în ceea ce privește legislația împotriva violenței în familie, avem încă multiple carențe la acoperirea serviciilor de suport pentru victime și la calitatea acestora, dar unde simt că eșuăm an de an este în formarea viitorilor cetățeni și profesioniști care să fie echipați să recunoască multiplele forme de violență din societatea noastră, să reacționeze, să sancționeze să sprijine și să nu judece victimele. Încă trăim într-o țară în care victima este constant întrebată atât de apropiați cât și de profesioniștii din poliție, justiție sau medicină cu care se întâlnește- „de ce a stat”. Încă nu ne întrebăm „de ce dăm” și cum putem să lucrăm cu cauzele care duc la violență. Cum putem să împuternicim victimele nu să le culpabilizăm. Schimbarea se va petrece la nivel profund o dată cu educarea noilor generații și cu asumarea misiunii de către Ministerului Educației


Oana Bîzgan, Deputat

www.oanabizgan.com

Finanțarea și colaborarea – două elemente esențiale pentru combaterea violenței împotriva femeilor

Ne străduim să combatem violența împotriva femeii de ani de zile. Am făcut pași importanți în ceea ce privește cadrul legislativ, dar avem nevoie ca aceștia să fie implementați corect și cu responsabilitate. Avem nevoie de fonduri și de centre de urgență pentru victime. Avem nevoie de specialiști bine pregătiți, de campanii de conștientizare reale, nu doar de pliante informative. Dar dincolo de orice, avem nevoie de colaborare și comunicare interinstituțională, între toți actorii implicați în acest demers, fie că vorbim despre mai multe ministere, despre autorități naționale sau despre organizații. Este momentul ca atenția să fie redirecționată către alocarea de fonduri, gestionarea lor în mod eficient, oameni pregătiți să intervină, cu empatie și cu respect, capabili să găsească cele mai bune soluții pentru situațiile dificile.

Indiferența nu doar că ucide și pune în pericol viețile a mii de femei anual, dar și costă. România pierde peste 10 miliarde de euro anual – costurile asociate cu violența domestică.

Cred cu tărie că violența nu ne definește ca nație și că împreună putem dovedi acest lucru. Este vorba doar despre voință și despre responsabilitate.


Simona Voicescu

Director Executiv Asociația Necuvinte

www.necuvinte.ro

Formare profesională continuă și specifică intervenției în cazurile de violență în familie pentru asistenți sociali, psihologi/psihoterapeuți și polițiști

România se confruntă în acest moment cu o criză a personalului specializat din serviciile de intervenție imediată în cazuri de violență în familie și violență de gen. Nivelul de deprofesionalizare a ajuns la un nivel alarmant și doar anul acesta cazul adopției Sorinei, cazul Caracal și altele care au ținut primele pagini ale ziarelor ne-au arătat faptul că nu mai avem expertiza necesară unei intervenții integrate care să țină cont atât de apărarea drepturilor persoanelor vătămate, dar și de contextul socio-economic și psihologic al celor pe care statul, teoretic, încearcă să-i ajute, nu să-i retraumatizeze.

Lipsa unor programe de pregătire profesională continuă, adaptate real fenomenelor de abuz duce la eșecul statului de a interveni coerent și eficient în salvarea de vieți omenești.


Teodora Dobre, Asistent social, Asistent social, Action for Change, Serviciul pilot pentru dezvoltarea serviciilor de asistență a victimelor violenței domestice

Crearea conceptului serviciilor de suport utilizând feedback-ul femeilor care au trecut prin experiența abuzului în familie și care au beneficiat la un moment dat de una sau mai multe forme de suport.

Acest grup de feedback poate oferi informații valoroase privind modul în care suportul ar trebui oferit pentru a avea impact și pentru a ajuta real persoanele care se află într-o situație de risc.

Prin această abordare este recunoscut faptul că atât specialiștii, cât și persoanele care au beneficiat de suportul unui serviciu au o contribuție esențială în crearea celui mai potrivit răspuns.

Perspectiva persoanei care a beneficiat de suport este esențială în procesul de dezvoltare sau remodelare a serviciilor de suport. De aceea, serviciile sociale pot crea un grup din care să facă parte persoane care au fost victime ale violenței în familie și care au beneficiat de o formă sau mai multe forme de suport.

Grupul poate oferi feedback asupra tipului de suport necesar și a modului în care să fie oferit pentru a avea impact pozitiv în viața victimelor violenței. Persoanele membre ale grupului de feedback pot fi implicate într-o serie de activități precum: participarea la întâlnirile de lucru din cadrul serviciului social, oferirea feedback-ului asupra materialelor de lucru și a resurselor folosite în procesul de asistare a victimelor sau stabilirea modului în care poate fi îmbunătățită și modelată conștientizarea existenței unor astfel de servicii pentru a deveni cunoscute și accesibile persoanelor care trec prin experiențe asemănătoare.

Acest lucru se dovedește extrem de valoros în stabilirea modelului de intervenție și în evaluarea serviciului.


Gabriela Giuvlete, Asistent social, DGPASC Brașov

E timpul să rupem lanțul! E timpul să gândim și să investim în strategii care rup lanțul violenței!

Progresul unei societăți se vede în schimbările esențiale pe care le face pentru oameni.

Violența domestică în România face ravagii din generație în generație – ne lasă urme în minte, în suflet, în trupuri, în însăși viața noastră. Din generație în generație transferăm modelul educației și al comunicării prin violență. Oamenii răniți vor răni alți oameni.

Până când vom fi ignoranți?

Schimbarea presupune efortul fiecăruia. Al meu, al tău, al parlamentarilor, al autorităților de la nivel național și local. Este necesar să gândim strategii, să investim timp și să realizăm o abordare eficientă a acestei problematici.

Este timpul să nu tratăm doar efectul, ci mai ales cauza. 

Vă propun fiecăruia și îndemn fiecare generație să vadă și să acționeze împotriva violenței dintr-un alt unghi. Ce spuneți de unghiul corect? Acela în care gândim și să investim în strategii care rup lanțul violenței din viața fiecăruia dintre noi.


Laura Vîlsan, Director General, DGASPC SIbiu

Investiția în educația pentru egalitatea de drept şi de fapt între femei şi bărbaţi este o necesitate și este cheia de boltă în prevenirea violenţei împotriva femeilor!

Dacă vrem să știm căt de civilizat este un popor trebuie să ne uităm cum își tratează femeile! Abordarea violenței este complexă. Violența este o realitate a naturii umane și asta o dovedește permanența sa în istoria umanității. Omul creează mai ușor relații de dominare și control, decât cele de cooperare și parteneriat. Majoritatea analizelor demonstrează ideea că agresivitatea ţine de instinct, în timp ce violenţa ţine de cultură, de educaţie.

De aceea, sintagma „eradicarea violenței” este improprie. Ceea ce trebuie să se schimbe este atitudinea față de violență, și formularea unui răspuns ferm: ”nu, violenței”! DGASPC Sibiu spune răspicat: NU VIOLENȚEI!

Realizarea egalităţii de drept şi de fapt între femei şi bărbaţi este cheia de boltă în prevenirea violenţei împotriva femeilor.

Este dovedit că societățile caracterizate prin educație pentru egalitatea de drept şi de fapt între femei şi bărbaţi, au succes în combaterea violenței. De aceea, mă întreb: alegem să fim un popor civilizat, să construim o societate care educă și promovează egalitatea de gen?


Despre campania #ActiuniPentruSchimbare_ViolentaDomestica 

Din 2003, de la prima lege aprobată pentru combaterea violenței domestice, România a trecut prin schimbări legislative majore. Cu toate acestea, crearea unui suport real pentru victimele violenței domestice se lasă așteptat.

Ultimele modificări legislative legate de ordinul de protecție provizoriu și intervenția echipei formate din polițiști și asistenți sociali nu sunt susținute de o bugetare potrivită pentru angajarea și formarea specialiștilor, dar și pentru dezvoltarea centrelor și a serviciilor de suport. Încă se fac eforturi mari pentru dezvoltarea serviciilor de consiliere pentru agresor sau serviciile de prevenire a violenței.

CFCECAS lansează o campanie prin care colectează și promovează mesaje cheie privind nevoile actuale care stau la baza dezvoltării unui pachet de servicii de suport adecvat nevoilor de asistență a victimelor violenței și nevoilor de schimbare a comportamentelor și atitudinilor agresorilor.

Asistenți sociali, directori de instituții și organizații de asistenții socială, coordonatori de servicii sociale, parlamentari, juriști, jurnaliști… sunt invitați să ne trimită idei legate de ceea ce este neecesar să fie făcut în continuare în acest domeniu. 

Mesajele colectate:

  • vor fi publicate, în fiecare zi, pe pagina cfcecas și în social media în perioada 01-24 noiembrie 2019; 
  • vor fi transformate într-o recomandare ce va fi trimisă Ministerului Muncii și Justiției Sociale în data de 25 noiembrie 2019 (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor) pentru decizii necesare în următoarea perioadă în acest domeniu.